La nostra salut digestiva depèn de la dieta que seguim, de l'equilibri de la nostra comunitat bacteriana i de les nostres emocions - parlarem d'això en propers articles - Tenim més de 100 bilions de microorganismes, uns 2 Kg de pes aproximadament. S'ubiquen bàsicament en el colon, on s'alimenten de les restes dels productes que ingerim.
Una alimentació equilibrada fomenta la formació i la conservació d'una microbiota adequada, formada per una diversitat de colònies apropiades i en equilibri de bactèries i fongs. Els prebiòtics i probiòtics poden ajudar a promoure i mantenir la salut de la flora intestinal.
Són aconsellables els aliments que contenen probiòtics - organsimes vius no patògens principalment de les espècies Lactobacillus i Bifidobacterium - doncs milloren les funcions digestives i el trànsit intestinal. La majoria d'aquests aliments són fermentats, els quals tenen unes qüalitats excepcionals més enllà de les virtuts digestives:
- Contenen bacteris amics
- Incrementen el contingut enzimàtic de l'aliment
- Té lloc una pre digestió dels macronutrients ( proteines, hidrats i greixos)
- Prevenen la putrefacció intestinal
- Prevenen el restrenyiment
- Prevenen la Cándida albicans
- Contenen àcid colina - concretament el Xucrut - intervé en funcions del sistema nerviós, facilita la regulació de la tensió arterial, afavoreix l'increment de les vitamines del grup B i C, calma l'ansietat pel menjar
- Milloren i reforcen el sistema inmunitari
Aliments beneficiosos per la nostra microbiota intestinal :
- Xucrut : fermentat de la familia de les cols amb sal i herbes (opcional)
- Kimchi : col fermentada en vinagre, típica de la gastronomia coreana, rica en calci, ferro, betacarotens i vitamines B1 i B2.
- Miso : condiment aromàtic de gust salat fet amb llavors de soja i/o cereals, sal marina i el ferment fong koji.
- Rejuvelac : beguda probiòtica de germinats de blat o quinoa.
- Aigua fermentada : beguda probiòtica de germinats de llavors o cereals que no siguin blat o quinoa.
- Kombucha : beguda fermentada obtinguda de te endolcit i fermentat por una colònia de microorganismes de textura gelatinosa anomenada Medusomyces gisevi.
- Microalgues : Espirulina i Chlorella.
- Tempeh : Grans de soja fermentats per Rhizopus oligosporus, presenta una forma compacta de pastís, especialment ric en proteïna vegetal.
- Kefir : Iogurt d'origen búlgar fermentat amb nòduls de bactèries probiòtiques - principalment Lactobacillus acidophilus - i llevat - fong unicel.lular - La base pot ser de llet de vaca, ovella o cabra, aigua o kombucha.
És important alimentar-se del que la naturalesa ens proporciona, sense processar, refinar o manipular industrialment; i procurar gestionar l'estrès i les emocions de forma constructiva i positiva.